Samarbete bättre än tyckande från läktaren

Bättre samarbeta än sitta på läktaren och tycka

Svar på Wiktor Öbergs (M) insändare från förra tisdagens UT.

Det har, precis som Wiktor Öberg skriver, snart gått ett år sedan valet. Ett år, där framför allt de två största partierna i oppositionen försökt förhala, försvåra och misskreditera styret och i synnerhet Nya Ulricehamn.

Tänk om samma kraft istället hade lagts på att gemensamt ta itu med de utmaningar vi har i kommunen. Vilken annorlunda, positiv och föredömlig kraft vi då tillsammans hade kunnat vara.

Våra ambitioner och förslag lyfte vi fram i det kommunalpolitiska handlingsprogrammet (KPH), som presenterades i mars. Trots att det är de styrande som ska lägga fram det, så valde M+S+KD+L att återremittera det. Allt för att det skulle fördröjas ytterligare.

I april släppte de igenom samma handlingsprogram, utan några ändringar. Om vi tillsammans driver de satsningar som finns i KPH:n gällande bland annat lärande och välfärd kommer vi alla att ha en kommun att trivas i och vara stolta över.

Under våren har vi prioriterat att göra företags- och verksamhetsbesök för att kunna skapa oss en aktuell lägesbild. Verksamhetsbesök är något våra verksamheter inte varit alltför bortskämda med. Således är det något som förhoppningsvis många har märkt av. I våras besökte vi exempelvis 32 förskolor och skolor och många företag. Till hösten fortsätter företags- och verksamhetsbesöken.

Vi arbetar kontinuerligt för förändringar och förbättringar av vår kommun, samtidigt som vi brottas med stora frågor inom både äldreomsorgen och lärandet. När vi tog över ärvde vi ett underskott inom flera verksamheter. Sektor lärande visade minus nio miljoner kronor, sektor välfärd minus 4,4 miljoner kronor och sektor miljö och samhällsbyggnad minus 2,1 miljoner kronor.

Vi har haft tuffa förutsättningar från början och för kort tid på oss för att göra några större avtryck. Det är härligt att Wiktor Öberg redan förväntar sig underverk och har en så stark tilltro till oss, men förändring tar tid. Därför är det väl mer lämpligt att summera vilka av våra politiska visioner som infriats när mandatperioden är slut.

Avslutningsvis, när ärendet om skolskjutsar var uppe för beslut 2018 fanns inga ändringsyrkanden eller reservationer mot beslutet från Moderaterna. Därför är Öbergs vurmande kring denna fråga något märklig, om inte på gränsen till lite populistisk. Men det kan vi bjuda på, det epitetet har vi alltför länge burit helt själva.

Det är bra att oppositionen försöker driva på politiken, men dagens politiska karta ser annorlunda ut och kräver att alla partier är med och tar ansvar. Att sitta på läktarplats och ha synpunkter underlättar inte för att föra kommunen framåt.

Vi ser fram emot att fortsätta med det samarbete som vi har med Centerpartiet och eftersträvar att ha en god dialog och samverkan med övriga partier. Det är tillsammans vi kan skapa en bättre kommun.

Den stora utmaningen blir höstens budget där det ekonomiska läget är tufft. Då hoppas vi att Moderaterna och övriga partier är beredda på att vara med och ta ansvar för vår kommun.

Mikael Levander (NU)

Kommunstyrelsens 1:e vice ordförande

Annie Faundes (NU)

vice gruppledare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait